KAKO DOBITI POTICAJE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE ILI PROJEKT

Piše Tomislav Pancirov

Financije su često glavna prepreka prilikom pokretanja vlastitog posla ili projekta. Poticaji mogu vam jako pomoći u odluci o početku poslovanja i napretku. Ja sam dobio poticaje za samozapošljavanje od HZZ-a pa je većina ovog posta i videa bazirana na tome, ali kako i istražujem dodatne mogućnosti za poticaje za nove projekte koje planiram naveo sam vam i resurse koji meni koriste. Naravno sam način razmišljanja pripreme je isti za većinu poticaja, ali na neke specifičnosti morate obratiti pozornost.

Pogledajte u videu moje iskustvo i ako vam se ovaj video sviđa, lajkajte ga, komentirajte te se pretplatite na moj kanal za više sadržaja ovog tipa.

Gdje mogu saznati korisne informacije?

Prilikom bilo kakve prijave na natječaj svakako je dobro istražiti službene informacije o natječaju te kontaktirati same izvoditelje natječaja.

Resursi preko kojih se možete informirati:

HZZ http://www.hzz.hr/default.aspx?id=11884
Mjere.hr http://mjere.hr/mjere/potpore-za-samozaposljavanje/
Obrtnička komora https://www.hok.hr/ te https://www.facebook.com/HrvatskaObrtnickaKomora/
stranicama obrtničke komore u gradu u kojem radite
HAMAG BICRO http://www.hamagbicro.hr
stranicama konzultantskih firmi poput http://www.eurokonzalting.com/index.php/bespovratna-sredstva-i-krediti/item/124-bespovratna-sredstva-za-mlade-poduzetnike-do-250-000-kuna te https://www.kagor.hr/hr/poticaji-potpore-eu-fondovi-vodic-za-poduzetnike/
Plavi ured http://plaviured.hr
Inovativni Zadar ili slična ustanova https://web.facebook.com/inovativnizadar/
stranicama privatnih subjekata koji pokreću natječaje primjerice http://pokreninestosvoje.hr

Kada se održavaju natječaji i tko se sve može prijaviti?

Sredstva za samozapošljavanje HZZ dodjeljuje cijele godine, ali morate pričekati početak godine kako bi za tekuću godinu objavili sve informacije.

Ostali natječaji imaju svoje ograničeno trajenje, primjerice nedavno je završio natječaj za mjere Pokreni nešto svoje – program potpore poduzetničkim projektima namijenjen poduzetnicima početnicima i mikropoduzećima, ali se program se do sada već ponavljao tako da pratite njihove kanale za objavu novog natječaja.

Izvor: http://pokreninestosvoje.hr/

Na natječaju Pokreni nešto svoje mogu sudjelovati mikropoduzeća i fizičke osobe pod uvjetom da nakon prihvaćanja projekta registrira poduzeće. Prihvatljivi korisnici su sva mikropoduzeća sukladno Uputama za prijavitelje.

Koliki je iznos osiguran za financiranje te koje su ostale pogodnosti?

Za financiranje projekta Pokreni nešto svoje bio je osiguran iznos ukupne vrijednosti od 500.000,00 kuna, a projekti koji su se prijavili morali su biti maksimalne vrijednosti do 80.000 kuna. Poduzetnicima se također dodjelio mentor u provedbi projekta te se projekt promovirao kroz kampanju programa.

Poticajne mjere koje možete dobiti od HZZ-a traju 12 mjeseci te služe za nezaposlene osobe koje se odluče pokretati vlastiti posao. Sve o mjerama i poticajima za zapošljavanje pronađite na stranici Mjere.

Izvor: http://mjere.hr/

Dodjeljuju se subvencije u iznosu:

do 55.000 kn, odnosno do 70.000 kn u slučaju da se ista kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad;
za otvaranje obrta ili slobodne profesije (do dvije osobe) do 110.000 kn;
za udruživanje u zadruge (do 5 osoba) do 275.000 kn te
za udruživanje u trgovačka društva (do 4 osobe) do 220.000 kn.

O bespovratnim sredstvima se možete informirati i putem privatnih konzultantskih firmi primjerice Eurokonzalting prenosi kako je u 2017. za mlade poduzetnike bio osiguran iznos do 250 000 kuna potpore. Programi nisu bili namijenjeni samo apsolutnim početnicima već i malim poduzetnicima, ali je uvjet bio jedna godina iskustva u djelatnosti. Bespovratna sredstva bila su namijenjena projektima u poljoprivredi, turizmu (uključujući ruralni turizam i kuće za odmor), projektima u proizvodnji te pružanju pojedinih usluga.

Korisni savjeti za potporu samozapošljavanja

Ima puno detalja oko samozapošljavanja, a ovo su savjeti koji su meni koristili za taj poticaj:

1. Istražite sve službene materijale te često postavljana pitanja i postavite svoja pitanja direktno instituciji koja vam daje poticaje prije postavljanja upita na forumima i Facebook grupama jer su često puna krivih informacija.
2. Kod komunikacije s njima imajte pozitivan stav, poslušajte što vam imaju za reći te tek onda dodatno istražujte i postavljajte pitanja. Nemojte odmah imati negativan stav prema ljudima s kojima radite.
3. Razmišljajte o tome kako je vaš projekt ili posao drugačiji od konkurencije, što jedinstveno nudite, kako ćete se pozicionirati na tržištu te kakav prihod ćete od toga ostvariti. Bitno je da vaš posao bude održiv kako u stvarnosti tako i u sklopu plana.
4. Sredstva namjenski uložite u doprinose jer ih svakako morate platiti, a ostalu opremu koju tražite povežite s projektom ili poslom, ne možete imati opremu koja nema veze s provedbom. Zanimljivo je da kod HZZ-a ne smijete tražiti sredstva za nabavu mobitela, iako vam potencijalno treba za posao.
5. U sredstva koja vam odobravaju temeljem troškovnika ne ulazi PDV, njega pokrivate sami te se aplicirate samo za dio bez PDV-a, a PDV navodite u drugom stupcu kao dio koji ćete sami platiti. Primjerice ako uzimate laptop od 10 000kn s PDV-om u prvi stupac sredstava koji HZZ pokriva upisujete 8000kn dok u drugi upisujete 2000kn. Izvor za financiranje ovog nije bitan za HZZ.
6. Priložite ponude za sve usluge i proizvode koje ćete uzeti te ih obavezno plaćajte isključivo putem poslovnog računa koji ćete otvoriti, ne smijete plaćati ništa u gotovini.
7. Ukoliko vam je potrebna neka oprema, nakon predavanja dokumentacije HZZ-u možete je kupiti nakon otvaranja poslovnog subjekta, ali ćete u slučaju da vam ne odobre poticaje sami snositi taj trošak.
8. Nikako ne otvarajte poslovni subjekt dok ne predate dokumentaciju za samozapošljavanje u HZZ-u kako bi prilikom prijave i dalje bili nezposlena osoba.
9. Navedite sve što vam može ići u korist odnosno što prikazuje vašu poslovnu sposobnost – diplome, CV, pisma preporuke potencijalnih klijenata, radovi i projekti koji su spomenuti u medijima, vaš web ili blog, preporuke s LinkedIna itd.

Zašto tražiti poticaje bili mali poduzetnik ili se samozapošljavate?

Kod poticaja trebate razlikovati one u 100% iznosu te u manjem iznosu. Primjerice ako vam netko daje 80% iznosa projekta znači da ostalih 20% morate sami financirati.
Kada se radi o bespovratnim sredstvima u 100% iznosu šteta bi bilo ne pokušati prijaviti se na natječaj jer će vam svako takvo sredstvo pomoći u razvitku poslovanje. A ako ste nezasposlena osoba i željeli biste se samozaposliti, ovakve stvari su vam prava prilika da ih iskoristite! Ako vas zanimaju dodatne informacije, ili moja osobna iskustva o tome kako sam pokrenuo svoj posao, slobodno me kontaktirajte putem bloga, YouTube komentara, Facebook stranice ili Instagrama.

You may also like

KAKO ZAŠTITITI INSTAGRAM OD HAKIRANJA?

Pošto je zadnje vrijeme više korisničkih računa na Instagramu hakirano (zadnji slučaj Instagrama Lidije Lešić s preko 23 tisuće pratitelja koji je gradila više od 5 godina), a krađa Instagrama u današnje vrijeme je doslovno […]

Kako krenuti u poduzetništvo

Piše Iva Belé Brojni polaznici mojih treninga i moji prijatelji su u fazi da aktivno razmišljaju o napuštanju rada u tvrtki i pokretanju vlastite tvrtke ili obrta. Puno njih me pita kako sam ja izvela […]

Kako otvoriti paušalni obrt online putem sustava E-građani

Piše Tomislav Pancirov Znate li da obrt u Hrvatskoj možete otvoriti iz udobnosti svog doma u doslovno 5 minuta? Evo kako ćete to napraviti: Otvorite pristup sustavu e-Građani – ePass korisničko ime i lozinku možete besplatno […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *