Kako voditi paušalni obrt – administracija i knjigovodstvo

Piše Tomislav Pancirov


Odlučili ste se na poduzetništvo, pronašli ste ideju za biznis i otvorili svoj paušalni obrt? Evo na što trebate iduće obratiti pozornost kako bi vodili svoje knjige, izdavali račune i imali sve potrebne interne dokumente.

Ovaj vodič kao i uvijek pišem dobronamjerno iz svog iskustva te nisam stručnjak za ovo područje. Molim vas provjerite sve važeće zakone i propise. Sve napisano vrijedi za obrt paušalnim oporezivanjem tzv. paušalni obrt koji posluje bezgotovinski odnosno plaćanja su isključivo putem žiro računa te sam ja jedini zaposlen puno radno vrijeme u obrtu. Ostale kombinacije primjerice dodatni zaposlenici ili zaposlenje vas kao vlasnika kod nekog drugog zahtijevaju drugačiju administraciju pa provjerite što vam točno treba ako se ne nalazite u istoj situaciji.

Također ne kažem da ne trebate uzeti knjigovodstvo ili savjetnika ukoliko želite, ovo je čisto vodič da imate pregled što je sve potrebno raditi pa sami odlučite želite li to raditi sami. Ako možda trebate pomoć u međuvremenu možete se obratiti i Facebook grupi za paušaliste na linku.

Krenimo redom…

 1. Napravite Interni akt o fiskalizaciji (bez obzira što možda ne poslujete s gotovinom) i Odluku o visini blagajničkog maksimuma. Ove dokumente možete pronaći na stranicama Plavog ureda. (Fiskalizacija i blagajnički). Pazite da se naziv koji koristite u računu podudara s nazivom koji koristite u aktu o fiskalizaciji kao oznaka operatera – kod računa koji radimo dalje je to Blagajnik 1.
 2. Pripremite predložak računa, evo primjer računa za paušalni obrt koji vam može pomoći, prilagodite ga sebi te po želji dodajte svoj logo. Svaki račun koji izdate spremite u poseban folder kako biste ih sve imali na jednom mjestu u određenoj godini. Na početku svake nove godine ponovo krećete numeraciju od 1/01/01 kako ste i odrediti svojim internim aktom s početka.
 3. Vodite Knjigu prometa ili obrazac KPR. Ovo ste dužni voditi za sav promet odnosno sva primanja koja su vam se dogodila na žiro računu obrta (dakle ako je račun izdan a nije naplaćen ne upisujete ga još), Excel primjer knjige prometa za paušalni obrt koji možete preuzeti je prilagođen za bezgotovinski promet. Za svaku godinu napravite novi dokument i čuvajte ga. Evo predložak knjige prometa koji ja koristim.
 4. Plaćajte potrebna davanja– doprinose ćete dobiti navedene u rješenju porezne a trebate ih plaćati do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. Predlažem da kroz e-Građane odete na e-Poreznu te odaberete Ulaz za građane i potom ispod Profila – Porezno knjigovodstvena kartica. Kada vam se otvori odabir datuma odaberite 15. u mjesecu kako bi vam se prikazala dugovanja koja trebate uplatiti do tog datuma. Ako odaberete trenutni datum možda vam se neće prikazati nikakvo dugovanje. Na ovaj način možete pratiti sva dugovanja, odnosno gotovo sva.

Mjesečno plaćate

 • Članarinu Hrvatskoj obrtničkoj komori (osim za prvu godinu kada bi trebali dobiti oslobođenje u periodu od 12 mjeseci)
 • Članarinu turističkoj zajednici (ovisno o djelatnosti i lokaciji sjedišta, detalje možete naći na Plavom uredu)
 • Mirovinsko osiguranje I
 • Mirovinsko osiguranje II
 • Zdravstveno osiguranje
 • Zaštitu zdravlja
 • Doprinos za zapošljavanje

Kvartalno plaćate

 • Paušalni porez (prema rješenju koje ste dobili od Porezne)

Jednokratno plaćate

 • Razliku poreza koju dobijete jednom godišnje rješenjem od Porezne

POREZ I PRIREZ NA DOHODAK 2020.

Točne račune na koje uplaćujete kao i opise plaćanje ćete dobiti u poreznom rješenju osim za Turističku zajednicu. Hrvatska obrtnička komora bi vam također trebala poslati koliko trebate plaćati te na koji račun, a potom ste sami kao i ostalo dužni redovito plaćati.

Predlažem vam da napravite predloške u mobilnom ili Internet bankarstvu i potom ih samo mijenjate u opisu i iznosu.

 1. Nakon završene kalendarske godine predajete godišnje obrasce u Poreznu upravu do 15. siječnja, neovisno o tome kada ste započeli s poslovanjem u tekućoj godini (ponovo dvije kopije od kojih jednu od njih pečatiranu zadržavate kao dokaz). Trebate predati:

Što sve ulazi u poslovne primitke?

Poslovnim primitci koji se iska­zuju u PO-SD obrascu za 2018. godinu, propisani su u čl. 31. Zakona te čl. 34. Pravilnika o porezu na dohodak. Pritom izdvajamo 2 česta slučaja:

U poslovne primitke potrebno je uključi­ti i primitke po osnovi državnih po­moći, poticaja i potpora. Ako os­tvareni primici zajedno s primici­ma državnih pomoći, potpora i po­ticaja, prelaze svotu od 300.000,00 kn smatra se da su prestali uvjeti za paušalno oporezivanja dohot­ka.

Ako ste koristili potporu za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prema mišljenju Ministarstva financija od 4. ožujka 2016. godine, primljena potpora se smatra neoporezivim primitkom te je paušalisti nisu obvezni primljenu novčanu potporu za samozapo­šljavanje uključiti u obrazac PO-SD.

Pritom je potrebno opravdati potporu kopijom ugovora potpore o samozapošljavanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Preuzmite kalkulator doprinosa Plavog ureda.

Kako paušalni obrt plaća doprinose?

Izvor teksta i fotografija: Plavi ured

Imajte na umu da vrijeme od objave ovog bloga prolazi te da postoji mogućnost da je došlo do izmjena u uvjetima ili zakonima – važno je naglasiti da uvijek provjerite najnovije informacije na službenim stranicama. 🙂

Ovi primjeri su u PDF-u ali možete ih napraviti ili potražiti i u Excel ili Word obliku.

I to je to – ovo je sve što morate voditi. Iako se na prvu možda čini kao puno toga uz dobru organizaciju zaista nije problem.

Predlažem vam da za sve imate kopiju u cloudu ako se slučajno nešto dogodi s podacima na vašem računalu, ja koristim Google apps ali imate puno rješenja koja možete odabrati. Ako vam je ovaj vodič koristan podijelite ga s nekim koji kreće u obrtnike i komentirajte ako mislite da nešto treba ispraviti.

Sretno sa svim!

Fotografija rawpixel / Unsplash

You may also like

Kako se odlučiti na korak pokretanja posla?

Piše Tomislav Pancirov Razmišljate o pokretanju posla, ali vam je teško učiniti taj veliki prvi korak? Svakako treba hrabrost za tako nešto i meni je trebalo prije pokretanja biznisa koji sada već godinu i pol […]

Kako krenuti u poduzetništvo

Piše Iva Belé Brojni polaznici mojih treninga i moji prijatelji su u fazi da aktivno razmišljaju o napuštanju rada u tvrtki i pokretanju vlastite tvrtke ili obrta. Puno njih me pita kako sam ja izvela […]

Izrada web stranice, bloga i e-trgovine

Piše Tomislav Pancirov Jedno od najčešćih pitanja i najčitanijih blogova upravo je kako napraviti web stranicu i blog. Iako sam već napravio jedan vodič po tom pitanju shvatio sam da se dosta vas ne želi […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *